На 13 октомври 2023,  и Аграрен университет- Пловдив, в тясно сътрудничество

...
На 13 октомври 2023,  и Аграрен университет- Пловдив, в тясно сътрудничество
Коментари Харесай

Аграрен университет- Пловдив и Европейската комисия дадоха старт на Регионалните Иновационни Долини за биоикономика и хранителни системи в Европа

На 13 октомври 2023,  и Аграрен университет- Пловдив, в тясно съдействие с Инициативата , дадоха формален старт на „ Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи ". Това е инициатива на Европейската комисия, която ще способства за  и нейната пилотна активност за създаване на 100 районни долини за дълбоко-технологични нововъведения. Тези " долини " имат забележителен капацитет да поддържат и ускорят разгръщането на биоикономиката в селските и градски райони, да изравнят иновационното неравноправие в Европейски Съюз, като по-голямо внимание ще се обръща на страните от Централна и Източна Европа. Събитието бе в хибриден формат и близо 500 индивида от цяла Европа участваха онлайн и онлайн.
Прочетете още
Специално послание насочи еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша госпожа Илиана Иванова, а министър-председателят акад. Николай Денков персонално поздрави участниците и се срещна с водещите уредници. На срещата той регистрира ролята на биоикономиката за подсилване на локалните агро-хранителни вериги и за основаване на по-здрави връзки сред бизнеса и университетските среди. Той акцентира, че страната може да поддържа основаването на междуведомствена комисия за развиване на биоикономиката в страната, както и да поддържа нова самодейност за специфична стратегия за партньорство на страните от в региона на биотехнологиите, биоикономиката и био-базираните промишлености. Необходимостта от поддръжка на 8-те български университета, партниращи в европейски академични алианси, бе изтъкната от ректора на Аграрен университет- Пловдив проф. доктор Христина Янчева. Тя показа алианса UNIgreen, в който Аграрен университет членува, и неговите представители проф. Julian Cuevas и доктор Marta Mendel. В своето слово проф. Янчева акцентира, че съдействието е крайъгълен камък на Регионалните Иновационни Долини, тъй като те ангажират съществени заинтригувани страни от университетските среди, промишлеността и локалните управляващи за справяне с публичните провокации.

Директорът на Дирекция „ Здрава планета “ на Европейската комисия доктор John Bell почерта, че европейското законодателство и наставления са налице и в този момент е време за деяние, като долините ще основават нови благоприятни условия за изпробване и внедряване на нововъведенията пред иновационните общности.

Министърът на нововъведенията и растежа госпожа Милена Стойчева очерта поддръжката на страната за младите бизнесмени и иноватори за консолидираното им в Европа. Висши представители на Европейската комисия и Европейската капиталова банка показаха инструментите на Европейски Съюз, които са основни за основаването на мрежа от долини, като разясниха характерните характерности на долините и показаха сполучливи образци от държавите-членки. Обсъдени бяха и опциите за капиталова поддръжка на иновационни планове на компании, започващи компании, университети и проучвателен центрове, посредством присъединяване в Съвместното дружество за кръгова био-базирана Европа- , като шефът господин Nicoló Giacomuzzi-Moore предложи образуване на специфичен спорен конгрес на CBE-JU в България.

Участие взеха и представители на Европейския институт за нововъведения и технологии в храните , както и европейски академични преподаватели, български стартъпи и млади водачи на мнение.

В умозаключение, проф. доктор Владислав Попов, заместник-ректор на Аграрен университет- Пловдив, акцентира, че опциите на биоикономиката в България и ЦИЕ, минават през усилване на образованието и развиването на умения в биоикономиката, както и че Регионалната Иновационна Долина- Пловдив ще си партнира с Аграрен университет.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР